Bygger designhage i naturstein

Utekjøkken, brostein og hagemøbler i naturstein vil prege årets designhage på Hagemessen.

Tekst og foto: Svanhild Blakstad, hage.no/Byggeindustrien

Tradisjonen tro skal anleggsgartnere, lærlinger og andre dyktige fagfolk bygge et hageanlegg til årets messe på Lillestrøm. I år vil naturstein være et sentralt element i hagen, som blir å finne i C-hallen.

Nyetablerte Trollgranite, som har spesialisert seg på larvikittprodukter til hage- og parkmarkedet, skal bygge årets messehage, i samarbeid med Anleggsgartnerfirma Strandman, Rocks of Norway, Sigvartsen Steinindustri, Minera, Kreativt landskap, Vea og Kjelle videregående skole, samt andre aktører.

 KJØP BILLETT 

Komplett utemiljø i naturstein
Daglig leder Ole Jørgen Sivertsen forteller til hage.no at de skal bygge et komplett utemiljø som viser hvordan naturstein kan brukes i en hage, i kombinasjon med andre elementer som planter og vann.

– Vi vil vise frem både utemøblement, utekjøkken, pergola med vegger av naturstein, dekker av både skifer og larvikitt samt spesialbygde trapper, sier Sivertsen, som røper at de også har en aldri så liten nyhet for messepublikummet:

– For første gang vil vi presentere dekker av vår nye brostein, som vi skal legge i buemønster i designhagen. Dette er en tromlet smågatestein som egner seg like godt i private hager som i offentlige parker og anlegg, sier han.

Men det må mer til enn massiv stein til for å skape en hage. Sivertsen forteller at det blir rikelig med grønne innslag, både av mose, plen, sedum, planter, trær og busker. Elever fra både Vea og Kjelle videregående skole er med på hagebyggingen.

Les også: Stein og betong – ideer til ditt uterom »

Utekjøkken
Utekjøkken er i skuddet som aldri før og vil bli et viktig innslag i hagen, hvor naturstein er bærende elementer. Vedfyrte utepeiser og bakerovner er blitt en hit blant hagefolket, men også den tradisjonelle grillen står fortsatt høyt i kurs. På Hagemessen er det en rekke utstillere som tilbyr ulike løsninger, hvor mange kan skreddersys og bygges inn.

– Med naturstein blir det mest aktuelt å lage utekjøkken på mål, men vi har også produkter som kan stables og brukes som underlag og bein. Vi kan felle inn både grill, vask, kjøleskap og hva det skal være, sier Sivertsen.

Les også: Trollgranite bygger utstillingshage på Hagemessen 2018 (NB. ekstern lenke) »

Ser frem til å møte hagefolket på vårens vakreste eventyr
Hageanlegget blir på ca 300 kvadratmeter og steinfolket fra Vestfold ser frem til å møte hagefolket på vårens vakreste eventyr for hagefolket.

– Vi ønsker å gi publikum en opplevelse av hva som er mulig å få til med naturstein, hvis man tenker utenfor boksen. Det er et vedlikeholdsfritt materiale som tåler vær og vind og dermed egner seg ypperlig i vårt nordiske klima. Vi pleier å si at det kommer med 300 millioner års garanti, avslutter Sivertsen.

 KJØP BILLETT 

HAGEBYGGERE: Christian Fossum og Ole Jørgen Sivertsen (foran) i Trollgranite skal sammen med blant andre Torger Lingelem i Rocks of Norway bygge hageanlegg på Lillestrøm. Bildet er fra fjorårets messe. Foto: Svanhild Blakstad

Share this: